סבוריאה ונשירת שיער - הטעות שכולם עושים
נשים וגם גברים מתלוננים על סבוריאה דרמטיטיס בקרקפת הגורמת לנשירת שיער. אנו רואים מקרים רבים ושאלות בנושא בקהילת הפייסבוק שלנו בנושא נשירת שיער, ועל כך נדבר הפעם. במאמר זה נסביר את הקשר בין סבוריאה דרמטיטיס לנשירת השיער, וכיצד ניתן להתמודד עם הבעיה.
אז מה הקשר בין סבוריאה ונשירת השיער?
סבוריאה דרמטיטיס היא אינה תופעה נעימה. וכאשר היא מופיעה על עור הקרקפת, היא גורמת גם לנשירת שיער. אף אחד מאיתנו אינו רוצה נשירת שיער, אך הבעיה היא כי התכשירים הקיימים לטיפול בנשירת שיער אינם יכולים לעזור – יש לטפל בבעיה עצמה שהיא הופעת הסבוריאה. אך לצערנו לא קיימת תרופה לסבוריאה, ולכן מדובר בהתמודדות מורכבת יותר.
בכתבה זו נסביר על סבוריאה דרמטיטיס, על הקשר בין סבוריאה ונשירת שיער ועל אופן ההתמודדות עם הבעיה.
מהי סבוריאה דרמטיטיס
סבוריאה דרמטיטיס מוגדרת כדלקת עור כרונית הנגרמת בשל פעילות יתר של בלוטות החלב. ובהתאם לכך היא מופיעה באזורי הגוף העשירים בבלוטות חלב. בדרך כלל מדובר בפנים והקרקפת, אך אנו יכולים לראות את הדלקת גם בבית השחי, הכתפיים, הגב העליון, המפשעה והעפעפיים.
הדלקת מתבטאת בגירוי עור קשה הנראה כתפרחת אדמומית ותופעה של קשקשת. סבוריאה אינה נחשבת לבעיה רפואית מסוכנת, אך היא היא מטרד גדול עבור הסובלים ממנה. היא גורמת לגרד וגירוי בעור, והבעיה האסתטית בהחלט משפיעה על מצב הרוח של הסובלים ממנה.
סבוריאה היא מחלה שכיחה, ניתן למצוא אותה אצל כ 15% מהאוכלוסייה. ואצל כ 5% נוכל לראות את הופעתה הקשה של המחלה. היא עשויה להופיע בגיל הינקות או ההתבגרות, ומגיעה לשיא בסביבות גיל 40. היא גם שכיחה יותר אצל גברים מאשר נשים. היא צפויה להחריף בעת חשיפה למזג אוויר קר.
סבוריאה בקרקפת נשירת שיער
סבוריאה דרמטיסיס אינה נחשבת לבעיה המשפיעה באופן ישיר על השיער. אך הסובלים מסבוריאה דרמטיטיס בקרקפת, ונמצאים באופן מתמיד במצב של עור מגורה בקרקפת, נוטים יותר לסבול מנשירת שיער המיוחסת לגירודים התכופים של הסובלים מהבעיה והסטרס. אך לא כל מקרה של סבוריאה בקרקפת מלווה בנשירת שיער.
התנאים השוררים בבלוטות החלב יוצרים סביבה להתפתחות פטריית המלסזיה, אשר גם היא פוגעת בזקיקי השיערה ומובילה לנשירת שיער.
האם השיער יחזור לצמוח?
שיער שנשר בעקבות סבוריאה בקרקפת יכול לצמוח בחזרה, כל עוד הזיהום הפטרייתי יקבל את הטיפול הנכון. יש לקחת בחשבון שזוהי בעיה הדורשת התמודדות של שנים ארוכות ושימוש בתכשירים הנכונים.
מה גורם לסבוריאה דרמטיטיס?
הרפואה אינה יכולה להצביע על גורם ישיר האחראי למחלה, והיא יכולה להופיע גם אצל אנשים שבריאותם הכללית טובה. מקובל להניח כי מדובר בגורמים גנטיים וישנם כמה פקטורים המגבירים את הסיכון להופעת המחלה: מערכת חיסון חלשה, שימוש בתרופות וסטרס כרוני.
בנוסף היא שכיחה יותר בקרה הסובלים מהבעיות הבאות: איידס, פסוריאזיס, רוזיצאה, אקנה, פרקינסון, דיכאון, התמכרות לאלכוהול, הפרעות אכילה, אנשים שעברו התקף לב או שבץ.
כיצד להתמודד עם נשירת שיער בעקבות סבוריאה
טיפולים לנשירת שיער, לא יעזרו (ואף יחמירו את הבעיה) ללא טיפול במקור לבעיה – הזיהום הפטרייתי. על מנת להתמודד עם בעיית הנשירה יש קודם כל להעניק טיפול לזיהום הפטרייתי. תרופות כמו פרופסיה או מינוקסידיל , הנחשבות למוצלחות, אינן מיועדות לטיפול בהקרחה שהיא תוצאה של סבוריאה.
קיימים טיפולים שונים, חלקם עושים שימוש בתרופות מרשם, אחרים בתרופות מדף, תוספי תזונה ותכשירים טבעיים, וישנם גם טיפולים אלטרנטיביים. גם שינוי תזונתי והתמודדות עם סטרס נחשבים לחלק מהטיפול.
מומלץ להימנע מצריכת קמח לבן, סוכר לבן ומוצריו וגם מוצרי חלב. רצוי לעסוק בפעילויות המסייעות לפרוק את המתח, כמו עיסוק ביוגה ומדיטציה.
לצורך טיפול בסבוריאה בקרקפת ישנם תכשירים שונים, כמו למשל שמפו אגיספור, קרם ניזורל, שמפו אלפוסיל, סבוסל ושמפו הד אנד שולדרס.
זוהי הטעות שנשים ורבים עושים – הם מחפשים טיפול לתסמינים ולא טיפול לבעיה. אם ישנה סבוריאה בקרקפת נשירת שיער, יש לטפל בבעיה עצמה (הזיהום הפטרייתי), ולא לחפש טיפול רק לתסמינים.
לסיכום
סבוריאה היא אינה תופעה נעימה, אך אל תלחצו אם מופיעה סבוריאה בקרקפת המלווה בנשירת שיער. זהו בדרך כלל מצב זמני, תוצאה של התגובה הדלקתית בזקיקי השערות והגירודים התכופים. בעזרת שימוש בתכשירים הנכונים ושינויים בהרגלי החיים, תוכלו להחזיק את המצב תחת שליטה.